HCL Test paper

Posted 4 weeks ago
Posted By Govt Jobs Today

HCL test paper for preparation:

1. Which of the following about the following two declaration is true
i ) int *F()
ii) int (*F)()
Choice :
a) Both are identical
b) The first is a correct declaration and the second is wrong
c) The first declaraion is a function returning a pointer to an integer and the second is a pointer to function returning int
d) Both are different ways of declarin pointer to a function
Answer : c)

2. What are the values printed by the following program?
#define dprint(expr)
printf(#expr “=%d\n”,expr)
main()
{
int x=7;
int y=3;
dprintf(x/y);
}
Choice:
a) #2 = 2
b) expr=2
c) x/y=2
d) none
Answer: c)x/y=2

3. Which of the following is true of the following program
main()
{
char *c;
int *ip;
c =(char *)malloc(100);
ip=(int *)c;
free(ip);
}
ans: The code functions properly releasing all the memory allocated

4.output of the following.
main()
{
int i;
char *p;
i=0X89;
p=(char *)i;
p++;
printf(“%x\n”,p);
}
ans:0X8A

5.which of the following is not a ANSI C language keyword?
a) Incorrect definition
b) structures cannot refer to other structure
c) Structures can ref
er to themselves. Hence the statement is OK
d) Structures can refer to maximum of one other structure
Answer :c)

6. What is the size of the following union.
Assume that the size of int =2, size of float =4 andsize of char =1.
Union Tag{int a;flaot b;char c;};
a)2
b)4
c)1
d) 7
ans : b.)

7. What is the output of the following program? (.has been used to indicate a space)
main()
{
char s[]=”Hello,.world”;
printf(%15.10s”,s);
}
a)Hello,.World…
b)….Hello,.Wor
c)Hello,.Wor….
d)None of the above
ans: b.) total 15 spaces and print only 10 characters.

8. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5 miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was
(A)Rs 1.56
(B)Rs 2.40
(C)RS 3.00
(D)Rs 3.80
(E)Rs 4.20
Answer :d)Rs 3.80

9. A computer routine was developed to generate two numbers (x,y) the first being a random number between 0 and 100 inclusive, and the second being less than or equal to the square root of the first.Each of the following pair satisfies the routine EXCEPT
(A) (99.10)
(B) (85.9)
(C) (50.7)
(D) (1.1)
(E)(1.0)
Answer : A) (99.10)

10. A warehouse had a square floor with area 10,000 sq.meters. A rectangular addition was built along one entire side of the warehouse that increased the floor by one – half as much as the original floor.How many metersdid the addition extend beyond the original buildings ?
(A)10
(B)20
(C)50
(D)200
(E)500
Answer: c)50

11. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m and then lost 2 seconds every 5 minutes. What time was indicated on the watch at 6.30 p.m of the same day if the watch operated continuously that time ?
(A)5:56
(B)5:58
(C)6.00
(D)6.23
(E)6.26
Answer :E) 6.26

12. A 5 liter jug contains 4 liters of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water, approximately what percent of the resulting solution in the jug is salt?
(A)7.5%
(B)9.5%
(C) 10.5%
(D)12%
(E)15%
Answer :A)7.5%

13. A plane traveled K miles in the first 96 miles off light time.If it completed the remaining 300 miles of the trip in 1 minute,what was its average speed in miles per hour for the entire trip ?
Answer :(300+k)/97 * 60

14. A merchant sells an item at a 20 percent discount, but still makes a gross profit of 20percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the discount?
(A)20%
(B)40%
(C)50%
(D)60%
(E)66.6%
Answer :c) 50%

15. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown.The millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown.
(A)1/60
(B)1/15
(C)3/20
(D)3/5
(E)3/4
Answer :c)3/20

16. How many integers n greater than10 and less than 100 are there such that, if the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?
(A)5
(B)6
(C)7
(D)8
(E)9
Answer :D)8

17. An investor purchased a shares of stock at acertain price.If the stock increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?
(A)25
(B)50
(C)75
(D)100
(E)125
Answer :B)50

18. At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the sale,the amount saved will be what percent of the original price of the 5 tickets?
(A)20%
(B)33.3%
(C)40%
(D)60%
(E)66.6%
Answer :c)40%

19.Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours.Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina works independently at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A)2/3
(B)3/4
(C)1
(D)2
(E)3
Answer :E)3

20. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?
(A)7
(B)6
(C)5
(D)4
(E)3
Answer :C) 5

21.Statistics indicate that men drivers are involved in more accidents than women drivers.Hence it may be concluded that…
a) sufficiently information is not there to conclude anything
b) Men are actually better drivers but drive more frequently
c) Women Certainly drive more cautiously than Men
d) Men chauvinists are wrong about women’s abilties.
e) Statistics sometimes present a wrong picture of things

22. What does the hex number E78 correspond to in radix 7 ?
a) 12455
b) 14153
c) 14256
d) 13541
e) 13112
ans:d

23. Given that A,B,C,D,E each represent one of the digits between 1 and 9 and that the following multiplication holds:
A B C D E
X 4
————–
E D C B A
————–
what digit does E represent ?
a) 4
b) 6
c) 8
d) 7
Ans: c

24. HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate, How many copies can the machine make in 6 min.?
a) 900
b) 600
c) 360
d) 240
e) 150
ans: a

25. 10^2(10^8+10^8) =————–10^4
a) 2(10)^4
b) 2(10)^6
c) 10^8
d) 2(10)^8
e) 10^10
ans: b

26. Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers independently but at the same time, produce n units in 2 hours.how long would it take V alone to produce n units?
a) 1 hr 26 min
b) 1 hr 53 min
c) 2 hr 30 min
d) 3 hr 30 min
e) 3 hr 20 min